Onze hersens zijn gekraakt. Dit kunnen we ertegen doen.

Er zijn parallellen tussen de werkwijze van autoritaire regimes in Afrika, autoritaire praktijken in het Westen en sociale-mediabedrijven als Facebook, Google en Amazon. Van dat inzicht kunnen we iets van leren, schrijft neuro-informaticus Sennay Ghebreab.

Autoritaire praktijken

De transformatie van ‘Singapore’ naar ‘Noord-Korea’ ging volgens een patroon dat ook terug is te zien in de opkomst van autoritaire praktijken in het Westen, zoals politiek wetenschapper Marlies Gassius beschrijft in haar artikel ‘What authoritarianism is… and is not: a practice perspective’.

Gassius stelt dat democratisch gekozen leiders zoals Rodrigo Duterte, Narendra Modi en Donald Trump weliswaar niet op dezelfde manier ‘autoritair’ zijn als de leiders van China, Saoedi-Arabië of Rusland, waar critici en oppositiegroeperingen worden tegen- of weggewerkt, maar dat dat niet betekent dat zij geen autoritaire praktijken kunnen uitvoeren. Denk aan desinformatie verspreiden, censuur plegen en bevolkingsgroepen in de gaten houden, manipuleren en onderdrukken door ze informatie te onthouden of uit te sluiten van democratische processen.

VrijNederland

 


Posted on May 3, 2020


by Magda


Logo earth Isoc