Waarom moet je niet geloven wat in de krant staat?

Internationaal communicatiewetenschapper Professor Cees Hamelink gaf voor de Universiteit van Nederland enkele korte colleges.

Zijn colleges werpen een verhelderend licht op communicatie, via kranten, maar ook via het Internet.

Wanneer we ons afvragen hoe fake news werkt, en misschien ook wel hoe we er iets aan kunnen doen, geeft Professor Hamelink wat duidelijke inzichten.

Op 10 oktober 1990 zorgt de emotionele getuigenis van het Koeweitse meisje Nayirah voor de start van de eerste Golfoorlog. Nayirah verklaart dat Iraakse soldaten in Koeweit baby’s uit de couveuses halen en ze op de koude ziekenhuisvloer voor dood achterlaten. De getuigenis blijkt achteraf nep. Nayirah is ingehuurd door een pr-agentschap uit de Verenigde Staten. In dit college vertelt professor Hamelink waarom de waarheid altijd als eerste sneuvelt in een oorlog. Wil je meer weten? Als je enthousiast bent geworden, kun je bij Kennislink meer over dit onderwerp lezen. In de media wordt regelmatig verwezen naar het fenomeen ‘spindoctoring’: adviseurs van Tweede Kamerleden of ministers, die zich bezighouden met het imago van hun politicus en proberen deze politicus zo positief mogelijk in de media te laten komen.

UniversiteitvanNederland

 


Posted on May 19, 2020


by Magda


Logo earth Isoc